2015. március 3.

A magyarok meghódítják a világűrt

A Kreatív Magyar Elme- az űrtechnológia területéről



2015. február 26-án a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) dísztermében a legújabb magyar találmányokról esett szó, az űrtechnológia területén. Dr. Gschwindt András, a Masat -1 műhold megépítője és dr. Pacher Tibor, a Puli nevű, saját építésű holdjáró megálmodója tartott előadást, amely Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós záróbeszédével zárult.



A Magyar Ufókutatási Klub képviseletében vettünk részt a rendezvényen.






Dr. Gschwindt András beszámolt a Masat-1 csöppet sem zökkenőmentes megépítéséről, annak kalandos utazásáról, amit egy Vega hordozórakéta juttatott a világűrbe a guyanai űrközpontból 2012. február 16-án. 2015. január 9-ig teljesített szolgálatot a Föld körül, mielőtt megsemmisült a légtérben csodálatos utazása legvégén.
A munkát több ország amatőr rádiósa is segítette, akik emberfeletti erővel követték a Masat-1 jeleit.
Dr. Gschwindt András elhozta magával a Masat-1 egyik pontos makettjét, amit körbeadott a nézőközönségnek, szemléltetésként. Majd bemutatta a következő "űrhódítót", a Smog-1-et, a "zsebit" is, amit az ember által keltett elektromágneses szennyezés mérésére fejlesztettek ki. Méreteiben eltörpül a Masat-1 mellett. Ennek az élethű másolata is körbejárt a nézőközönség között.








Dr. Pacher Tibor is elhozta magával az előadására a holdjáró Pulit, amit a Holdra szeretnének eljuttatni, hogy ott különböző feladatokat hajtson végre. A Puli 90%-ban magánerőből jött létre. Az előadás után a nézők kipróbálhatták a holdjáró irányítását.
Bemutatott néhány videót is, ahol a Pulit tesztelték, a Hold körülményeihez hasonló környezetben. Láthattuk hogyan birkózik meg a leglehetetlenebb körülményekkel is, hogyan "táncol" a homokban, amely újabb fejlesztésekre is sarkalja a tudósokat, például hogy megtanítsák "tüsszenteni" is.




Mindkét előadó elmondta, hogy a legnagyobb problémát még mindig a pénz hiánya jelenti a fejlesztésekhez és az űrbe való juttatáshoz. Szeretnék, ha nemcsak  kreatív ötletekkel, hanem anyagi támogatással is hozzájárulnának ahhoz, hogy a magyarok újból hódítani tudjanak az űrben.

A záróbeszédet az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan dandártábornok tartotta, aki hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy űrhajósok is részt vegyenek az űrkutatásban, és fejlesztésekre van szükség az ő biztonságuk érdekében is. Hangján végig érződött a meghatódottság amikor saját élményeiről beszélt és elmondta, hogy álmai közt még mindig szerepel egy esetleges újabb űrutazás is.
Beszéde után Farkas Bertalan lehetőséget adott a nézőknek arra, hogy közös fotót készítsenek vele.






Záró gondolatok


Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a magyar tudósok emberfeletti erővel dolgoznak azon, hogy népünk hírnevét öregbítvén szuper teljesítményeket nyújtsanak.
Ideje lenne már, hogy a magyar vezetők is nagyobb figyelmet szenteljenek az űrnek, és megfelelő anyagi hátteret biztosítsanak a feltalálóknak, tudósoknak a kutatásaikhoz.
Emlékezzenek őseinkre, az igazi hódítókra, akik a Földön már bizonyítottak. Tekintetüket emeljék az ég felé, és támogassák, hogy meghódíthassuk a csillagokat is.


Lilith AzElső

A Gondolatok az égbolt alól blog összes bejegyzése szerzői jogvédelem alatt áll. A blogon szereplő bejegyzések sajt szerzemények, ezek másolása vagy kereskedelmi forgalomba hozása, az engedélyem nélkül TILOS!

Fotókat készítette: Prusinszki István



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése